Milí čtenáři, možná víte, že na školní zahradě máme čtyři včelstva. Stará se o ně Petr Dolenský se svými včelaři na včelařském kroužku, který se koná každý pátek odpoledne. A my jsme si řekli, že bychom vás mohli pravidelně informovat o tom, co se nejen na včelařském kroužku, ale vůbec ve světě včel děje. Tyto články budou vycházet každých 14 dní.
Včelí koláč
Znáte včelí koláč? Už jste ho někdy viděli? Nebo o něm slyšeli? Není to žádný moučník ke kafi, nic takového, včelí koláč je spoooouuuusta vosku uvařená ve velkém hrnci. Cílem vaření vosku je zbavit ho všech nečistot. poté když je téměř čistý, vylije se z hrnce voda a zbylému vosku se říká včelí koláč. Ten je ale ještě třeba očistit. Tomu jsme se, kromě jiného, nedávno věnovali na včelařském kroužku. Také jsme kontrolovali úly a zjistili, že všechny jsou naštěstí v pořádku. K čemu všemu je dobrý včelí vosk, si povíme zase někdy příště.
Mezinárodní den včel a jiných opylovačů
Mezinárodní den včel připadá na 20. května. V roce 2017 ho schválila Organizace spojených národů (OSN). Poprvé se tak světový den včel slavil v roce 2018. Proč zrovna 20. květen? Je to den, kdy se v roce 1734 narodil slavný slovinský včelař Anton Janša, kterého pozvala císařovna Marie Terezie do Vídně, aby v nově založené včelařské škole vyučoval včelařství.
Včely jsou také považovány za jedny z nejpracovitějších stvoření na světě. Kdyby jich nebylo, dost možná by nebylo ani nás. Jen díky opylovačům můžeme sklízet ovoce, obilí a další plodiny, které nám slouží jako potrava. A tak rozhodně stojí za to si občas připomenout, jak významné jsou včely pro život na Zemi.
článek napsal a fotku vyfotil JaV